Vrijdag - de opbouw

Op vrijdagochtend starten we met koffie, behalve ik dan, want ik drink geen koffie 😉 Daarna gaan we de aanhangwagen en auto’s inladen met alle decorstukken, kostuums, schmink en andere benodigde spullen. Daarna gaan we op weg naar de Lievekamp waar we alles uitruimen en een paar terugrijden voor de volgende lading spullen. De decorstukken en attributen plaatsen we achter het toneel. De kostuums en grime gaan naar de kleedkamers. De kleine zaal (Rabo zaal) van de Lievekmap, vergelijkbaar met de theaterzaal van Perron-3, wordt omgetoverd tot kleedkamer. Hier zitten alle groepen tot 12 jaar. Elke groep heeft zijn eigen plek met tafel en stoelen. Er komt ook een grote tv waar ze de voorstelling kunnen volgen en natuurlijk liggen er ook kleurplaten, kleurpotloden (geen stiften want vlekken) en spelletjes. Als alles is ingericht ga ik met de lichtman zitten en maken we samen het lichtplan voor alle shows. Dit duurt de gehele middag. Vervolgens even wat eten en dan vangen we de dansers op voor de generale repetitie op vrijdagavond. We nemen de dansen en plaatsen door zodat ze tijdens het optreden weten hoe en wat. Het neemt ook een stukje spanning weg omdat ze de omgeving al een keer zien voordat ze echt gaan optreden. Na de generale repetitie neem ik met het team nog eventuele laatste dingen door en daarna gaan we naar huis. Thuis regel ik nog de laatste dingen en ben dan klaar voor het theaterweekend.

Zaterdag en zondag

Zaterdagochtend starten met de generale repetitie voor de shows van zondag. Aan het einde staat er al een team klaar om de hulpouders op te vangen die ons helpen de groepen te begeleiden en met schminken van alle dansers. En vervolgens verwelkomen we de eerste groepen. Na de generale repetitie gaan we meteen door naar de shows van zaterdag. De groepen zijn grotendeels al binnen en zijn in hun kleedkamer en de eerste dansers zitten in de schminkkamer. De fotograaf en camera’s voor de live registratie worden in de zaal klaar gezet. Het is een drukke bedoeling achter de schermen maar bovenal een gezellige bedoeling! Iedereen heeft er zin in, hier en daar een beetje gezonde spanning, maar dat hoort er allemaal bij. De kindergroepen hebben allemaal ten minste 1 begeleider die de hele tijd bij ze blijft. De groepen worden opgehaald om naar de schmink kamer te gaan en ook voor hun optreden op het podium worden ze opgehaald. Alle hulpouders en docenten hebben hun eigen rol achter de schermen zodat het als een geoliede machine loopt. 

Kort voordat de eerste show in première gaat gaan er een paar dansers in kostuums naar voren om de programmaboekjes aan het publiek uit te delen. Deze worden gratis verstrekt en hierin staat o.a. de volgorde van de show. En dan is het zover.. De eerste show gaat van start. En dan komt het aller spannendste moment: ik ga de show openen in een spotlight met een microfoon in mijn hand. Niet mijn favoriete moment en hetgeen waar ik altijd buikpijn van krijg. Maar het hoort erbij dus we doen het gewoon! We zijn er klaar voor, dansers, publiek, daar gaan we! Met een headset op stuur ik het licht- en geluid team aan. Muziek aan, volgende lichtwissel, wacht op mijn teken. En zo gaat het de hele show door. De een na de andere groep danst de sterren van de hemel op dat grote podium.  Wat doen ze het ontzettend goed! En voor je het weet is het alweer pauze. Het publiek gaat even de zaal uit en wij bouwen snel het decor om voor de volgende helft. Daar gaan we, deel 2 met als knaller de grote finale op het einde. Alle groepen gaan groep voor groep het podium op om te buigen en hun welverdiende applaus in ontvangst te nemen! Als laatste zal ik kort nog een paar mensen bedanken voor hun hulp en inzet en dan zit show 1 er alweer op! De jongste dansers gaan omkleden en mogen naar huis. De andere groepen blijven voor show 2. En er komen een paar nieuwe groepen binnen die zich gaan klaarmaken voor hun show. De dansers die 2 shows dansen en publiek hebben in show 1 mogen natuurlijk even hun publiek gedag zeggen in kostuum. Ze worden op een gegeven moment door mij weer teruggehaald om zich klaar te maken voor de volgende show. 

Na show 2 worden de kleedkamers opgeruimd en de kostuums gewisseld voor de shows op zondag. Nog even de laatste dingen bespreken en dan gaan we naar huis. Thuis nog even wat dingen regelen voor de dag erna en een aantal kostuums wassen die weer fris mee moeten zondag. En dan begint het circus nog een keer opnieuw. Voor je het weet zit het weekend erop. Een jaar werk vliegt in 1 weekend voorbij.. Maar wat een feest is het elke keer opnieuw. Die stralende koppies op het podium, de trots als ze eraf komen hoe goed het ging, de groei die ze maken in zo’n weekend. Het blijft een magisch iets en een ervaring om nooit meer te vergeten!

Oh ja en op maandag, dan ben ik gesloopt, is mijn huis ontploft met alle kostuums die gewassen moeten worden en decor wat opgeruimd moet worden. Maar dat doe ik met liefde denkend aan alle mooie momenten van het afgelopen weekend 🙂